Showing posts with label ARTIKEL. Show all posts
Showing posts with label ARTIKEL. Show all posts

May 16, 2012

KONTRAKTOR PENIPU #2


Seperti dalam tulisan aku sebelum ini (KONTRAKTOR PENIPU), Yuzz telah berjanji akan datang ke rumah aku pada petang 15 Mei 2012 untuk membaiki paip yang kembali bocor iaitu kerja-kerja yang pernah dilakukan oleh rakan perniagaannya.

Tidak seperti yang dijanjikan, Yuzz tidak dapat datang dan  memberikan alasan jalan terlalu sesak.

Untuk rekod, pada 14 Mei 2012 sekitar jam 6.30 petang aku telah menghubungi Yuzz untuk mengesahkan kehadirannya pada petang 15 Mei 2012 seperti yang telah dijanjikanya pada 11 Mei 2012 yang lalu, dan beliau bersetuju untuk hadir.

Pada hari yang dijanjikan iaitu 15 Mei 2012 aku sekali lagi menghubungi Yuzz melauli Sistem Pesanan Ringkas (SMS) sekitar jam 12:00pm.

Berikut adalah perbualan antara aku dengan Yuzz melalui SMS  selepas berjanji bahawa beliau akan hadir pada petang 15 Mei 2012



Aku : “Comfirm petang ni jam 6pm di No 19,tkt 18,#########,PJ.tq” sent 12:02pm

Yuzz : “Awal sikit abg,jam 5 x ley,tkt maintenance dn guard house x bgy buat krja” receive 12:03

Aku : “Jgn risau,maintenance ofc n guard x kcau,guard xde…sy kluar ofc jam 5.15pm” sent 12:06


Selepas itu beliau tidak membalas SMS aku,sehinggalah aku menghantar SMS pada sebelah petang


Aku : “Sy on the wy.” Sent 5:37pm

Yuzz : “Sy dri key el ampunk,pn 0ntheway,jalan agak sesak” receive 5:37

Aku : “Ok,sy tunggu” sent 5:53pm


Tunggu punya tunggu,beliau masih tidak datang atau menghubungi aku. Waktu ni aku dah mula rasa “kene kencing” lagi dengan mamat ni. Kemudia aku terus menelefon beliau dan berikut adalah perbualan kami pada jam 7:20pm



Aku : “hello..hah mane.?

Yuzz : “hello bang, saya on the way lagi ni..jem teruk ni bang, saya dari Ampang bang, jem ni..abang jangan risau,saya datang punya..ok ye bang,saya datang,abang jangan risau..

Aku : “ok..”


Perbualan tamat,

Akan tetapi selang Satu minit kemudian, beliau kembali menghubungi aku




Yuzz : “hello bang, abang yang nak pindah astro tu kan..? abang nak pindah astro dari 10 ke tingkat 4 kan..?
Aku : “hello..bukan laaa, ni nak repair paip bocor tu..
Yuzz : “Oh..tukar paip tu ye..oh..sorry sorry,nanti saya datang ye bang
Aku : “Pukul berapa nak da…..”




Belum sempat aku habiskan ayat “pukul berapa nak datang”  beliau terus memutuskan perbualan..kemudian beliau menghantar SMS kepada aku




Yuzz : “Abg,kamiz sempat x,jalan jem truk sgt dari ampunk nie,sy nk ke sna buat astr0 customer pn trpksa tunda” receive 7:32pm

Aku : “Aduhh..ok.kalau mcm tu,khamis jam 5pm” sent 7:34pm

Yuzz : “5 x per,sy ada kt sna j,tp sy kna tgk part yg sumbt,sbb warranty Ander remy,sy free charge bla part 2 x melibtkn kos”  receive 7:36pm

Aku : “Ok,kalau mcm 2 ko dtg tgk sendiri,atau suruh remy dtg sini,aku dah bnyak kali call dia x jawap” sent 7:39pm



Selepas itu sehingga artikel ini ditulis, beliau masih tidak membalas SMS aku.



untuk rekod, ketika mula-mula aku menjumpai iklan beliau ini didalam Mudah.my, nama syarikat beliau adalah Yuzzalamsetia Enterprise, akan tetapi sekarang bila aku periksa semula iklan beliau, didapati terdapat pelbagai nama yang digunakan seperti  "fairuzzspecialistmaintenance" (kepala hotak la ko specialist!!) beralamat di Sunway Mentari Court, Blok F,Sunway,Petaling Jaya,Selangor dan Yuzzmesraconstruction (mesra la sangat!! pala butuh lu la!! ) beralamat di Blok B,23-23A-23,Damansara Perdana,Petaling Jaya,Selangor (Jika dilihat pada alamat ini, mungkin ia bertempat di Flora Apartment )

Berikut adalah gambar-gambar “print screen” iklan beliau yang diambil dalam Mudah.my dengan carian menggunakan nombor telefon 0173258761 atau nama beliau "Yuzz",








Sesuai dengan gambar "trademark" syarikat beliu, gambar seperti wajah orang mati/pengsan/sakit/murung, dan aku sebagai pelanggan, telah mengalami situasi yang bersesuaian dengan wajah ini

Dibawah ini pula adalah gambar-gambar ketika mereka sedang melakukan kerja yang aku ambil dari website Mudah.my ,mungkin salah seorang dari mereka aadalah Yuzz. Gambar ketika Remy sedang melakukan kerja dirumah aku tempoh hari aku tidak pula aku ambil kerana tidak sangka perkara ini akan terjadi, akan tetapi wajah Remy masih aku cam, jika jumpa dimana-mana,aku tidak pasti apa akan berlaku ;-)




 

Jika hari khamis ini (17 Mei 2012) beliau masih tidak dapat hadir dan menunda tarikh, maka aku tidak teragak-agak untuk laporkan kepada pihak yang berwajib.

 Tujuan aku menulis artikel ini bukanlah untuk menganiaya atau apa-apa, tetapi sebagai luahan ketidakpuasan hati aku terhadap mereka (Remy & Yuzz), kerana kontraktor melayu kecil-kecilan seperti ini lah rosak nama kontraktor melayu yang serius dan berdedikasi diluar sana.

dan sebagai pengguna/pelanggan, kita tidak seharusnya berdiam diri apabila telah ditipu/diperdaya,kita seharusnya menggunakan hak sebagai pengguna.

haram jadah punya budak!!

Artikel berkaitan

KONTRAKTOR PENIPU
KONTRAKTOR PENIPU #3 
KONTRAKTOR PENIPU #4

=================================================================================================================================================================
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook
www.gilerah.blogspot.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

May 14, 2012

Senarai Terkini Orang Terkaya Didunia

Majalah Forbes yang berpengkalan di Amerika Syarikat telah mengeluarkan nama manusia yang terkaya di dunia pada bulan mac 2011. Kekayaan ini ditentukan oleh nilai kekayaan dan juga nilai asset yang dimiliki oleh manusia tersebut. Kebanyakan orang kaya yang disenaraikan oleh Forbes adalah muka lama yang selama ini mendominasi carta lelaki terkaya. Disini saya akan memuatkan 10 manusia yang terkaya diatas muka bumi pada tahun 2011.
10. Mukes Ambani
Net Worth : $27.0 Billion
Fortune : Inherited and Growing
Source : Petrochemicals
Age : 53
Country Of Citizenship : India
Residence : Mumbai
Industry : Manufacturing
Education : University of Bombay, Bachelor of Arts/Science
Marital Status : Married, 3 children
9. Eike Batista
Net Worth : $30.0 Billion
Fortune : Self Made
Source : Mining, Oil
Age : 53
Country Of Citizenship : Brazil
Residence : Rio de Janeiro
Industry : Retail
Education : RWTH Aachen University, Drop Out
Marital Status : Divorced, 2 children
8. Amancio Ortega
Net Worth : $31.0 Billion
Fortune : Self Made
Source : Zara
Age : 74
Country Of Citizenship : Spain
Residence : La Coruna
Industry : Retail
Education : NA
Marital Status : Married, 3 children
7. Lakhsmi Mittal
Net Worth : $31.1 Billion
Fortune : Inherited and Growing
Source : Steel
Age : 60
Country Of Citizenship : India
Residence : London
Industry : Steel
Education : St Xavier’s College Calcutta, Bachelor of Arts/Science
Marital Status : Married, 2 children
6. Lawrence Ellison
Net Worth : $39.5 Billion
Fortune : Self made
Source : Oracle
Age : 66
Country Of Citizenship : United States
Residence : Redwood City, California
Industry : Software
Education : University of Illinois, Drop Out
Marital Status : Married, 2 children
5. Bernard Arnault
Net Worth : $41.0 Billion
Fortune : Inherited and Growing
Source : LVMH
Age : 62
Country Of Citizenship : France
Residence : Paris
Industry : Retail
Education : Ecole Polytechnique, Bachelor of Arts / Science
Marital Status : Married, 5 children
4. Warren Buffett
Net Worth : $50.0 Billion
Fortune : Self Made
Source : Berkshire Hathaway
Age : 80
Country Of Citizenship : United States
Residence : Omaha, Nebraska
Industry : Investments
Education : Columbia University, Master of Science
Marital Status : Widowed, remarried, 3 children
3. Bill Gates
Net Worth : $56.0 Billion
Fortune : Self Made
Source : Microsoft
Age : 55
Country Of Citizenship : United States
Residence : Medina, Washington
Industry : Software
Education : Harvard University, Drop Out,
Marital Status : Married, 3 children
2. Carlos Slim Helu
Net Worth : $74.0 Billion
Fortune : Self made
Source : Telecom
Age : 71
Country Of Citizenship : Mexico
Residence : Mexico City
Industry : Telecommunications
Education : NA
Marital Status : Widowed, 6 children
1. Orang Yang Solat

Rasulullah s.a.w bersabda :

“2 rakaat solat sunat fajar itu pahalanya lebih baik daripada dunia seisinya” H.R. Muslim & Tarmizi
Diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud” “Setelah Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap).
Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata :” Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.” Lalu Allah berfirman yang bermaksud.. “Tidak..”
Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap2 rakaat itu lamanya 20,000 tahun.Setelah selesai jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud..“Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi diakhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya ‘Muhammad.” Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.”
Kemudian Jibrail as berkata: “Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?”

Lalu Allah berfirman yang bermaksud..
“Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma’waa sebagai tempat tinggal…” Kemudian JIbrail as meminta izin keada Allah untuk melihat syura Ma’waa. Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia men! gembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalana 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:” Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya?”

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud..
“Wahai JIbrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan…..”

=================================================================================================================================================================
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook
www.gilerah.blogspot.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

May 13, 2012

KONTRAKTOR PENIPU



Pada 21 April 2012 yang lepas aku call sorang contractor ni untuk repair paip tersumbat, paip bocor dan nak minta quotation untuk renovate kat rumah aku, aku dapat nombor contact die melalui iklan kat Mudah, kontraktor tersebut adalah Yuzzalamsetia Enterprise, beralamat di Bangi,Selangor.


 iklan Yuzz Alamsetia Enterprise yang diambil dalam Mudah.my


Aku cerita la apa masalah yang berlaku kat rumah sewa aku ni, kemudian die kata akan hantar partner untuk selesaikan masalah yang aku hadapi dan meminta aku SMS kepadanya alamat rumah aku.

Time kasih, partner sy brnama remy akn pergi sna,dn ambl ukuran serta bgy hrga yg tepat…” itu lah SMS balas dari pemilik Yuzzalamsetia Enterprise melalui nombor 0173258761

Tak sampai Dua jam, Dua orang lelaki dalam lingkungan usia 25-28 tahun telah datang kerumah aku, salah seorangnya bernama Remy.

Mereka datang kerumah aku hanya membawa ‘pencungkil lubang paip’ sahaja walaupun aku telah maklumkan kepada Yuzz melalui perbualan telefon bahawa aku juga mahu mereka membaiki paip bocor yang berada di atas siling rumah dan mengambil ukuran untuk kerja pengubahsuaian rumah. Tiada gam, tiada tangga, tiada pita pengukur, tiada peralatan pertukangan, mereka datang hanya membawa ‘pencungkil lubang paip’ yang berada didalam plastik semata-mata.

Pada ketika ini aku masih tidak berasa curiga terhadap Remy dan kawanya. Seterusnya aku telah menerangkan apa yang berlaku untuk mereka selesaikan dan meminta Remy memberi harga upah untuk kerja-kerja membaiki paip bocor dan tersumbat, RM270, itulah harga yang diberi dan aku pun bersetuju.
Maka kerja-kerja pembaikan pun dilakukan, aku biarkan mereka didapur dan aku duduk diruang tamu sambil layan baca buku, sebelum itu Remy meminta aku untuk sediakan air panas. Sesekali aku kedapur untuk melihat mereka melakukan kerja, pada ketika ini aku sudah mulai tidak selesa dengan kerja mereka, kerana Remy telah menggunakan baldi milik aku untuk tujuan menadah limpahan air yang tersumbat ketika dia kerumah jiran dibawah.  Dengan muka seposen dan tak minta izin, dia menggunakan baldi tersebut yang aku selalu gunakan untuk merendam pakaian. “babi punya budak, selamber badak jer tibai baldi aku” getus hati kecilku.

Aku masih mampu bersabar lagi, dan meneruskan aktiviti membaca diruang tamu, hampir 10 minit mereka kembali dengan baju dan seluar dipenuhi percikan air busuk yang dah berbulan-bulan tersumbat dalam paip kat dapur rumah aku, kerjanya agak mudah, cuma turun ke rumah jiran dibawah, buka penutup paip dan cungkil kotoran-kotoran yang dan melekat, tapi aku tak sanggup buat, aku lebih sanggup keluarkan duit (jangan tiru pemikiran ini).

Kemudian mereka kedapur kembali untuk melihat hasil kerja mereka, Satu minit kemudia aku pun kedapur untuk melihat apa yang mereka lakukan, alangkah terkejutnya aku apabila melihat Remy dengan gaya bersahaja telah menuangkan sabun mandi kegemaran aku iaitu ‘Lifebuoy activefresh’ kedalam lubang paip tersebut. “anak haram!, memang celaka mamat ni, kimak tol” aku bermonoloq didalam hati.
Setelah kerja paip tersumbat selesai, aku arahkan Remy untuk periksa kerja-kerja paip bocor pula yang terdapat dibahagian atas siling, dia pun memeriksa dan cuba membaiki, yang membuatkan aku lagi meyampah dengan mamat ni, adalah ketika beliau ingin memeriksa paip tersebut, beliau Cuma menggunakan tong sampah yang diletakkan diatas meja kecil milik aku!!

dia kata “paip bocor ni tak boleh nak setel la bang..
aku tanya tiada cara lain ke,
susah la bang” ringkas jer alasannye.

Malas nak panjang citer aku suruh dia repair kat bahagian singki pulak, sebab air selalu keluar kembali melalui sambungan antara paip dan lantai , Lantas Remy memeriksa dan Tanya kepada aku

 “ada plastik tak bang”.

ada” balas aku sambil memberinya plastic yang aku dapat setiap kali aku membeli barang.
Memang mejelikkan, Remy kemudian mengambil plastic tersebut, menggulung-gulungkannya dan menyumbat plastic tersebut kedalam lubang dibawah singki, korang banyangkan, aku bayar RM270 tapi kerja yang dilakukan macam budak tak cukup akal.
sinki yang dibaiki

takde gam ke? Gam silicon tu?” aku bertanya kepadanya.

Errr..ermmm” itu sahaja bunyi yang keluar dari mulut Remy sambil bercangkung dibawah sinki.

Kemudian Remy bangun dan memeriksa keadaan sinki tersebut, katanya sinki ini perlu ditukar, sebab dah berkarat, walhal keuzuran sinki tiada kena mengena dengan paip tersumbat atau bocor. Tapi disebabkan memang niat aku untuk menukar sinki, alang-alang aku suruh mereka sahaja yang menukarnya, aku Tanya harga upah untuk kerja penukaran sinki, Remy kata RM200, siap upah pasang, aku pun setuju lah, bermakna aku kena bayar kepadanya RM470!

Petang itu juga Remy telah keluar untuk membeli sinki aluminium tersebut, sebelum keluar dia meminta aku untuk membayar RM100, kerana tiada duit untuk membeli sinki katanya, aku pun menyerahkan wang yang diminta.

Lebih kurang 30 minit kemudian, kerja-kerja menukar ganti sinki selesai, kemudian tanpa meminta izin, Remy dan kawannya terus duduk disofa diruang tamu dengan keadaan yang mejijikan.

aiyooo..” itulah perkataan yang terdetik dalam hati aku melihat tingkah laku mereka, kemudian mereka menyalakan sebatang rokok murah berjenama Gudang Garam. Sambil mereka merokok, aku pun bertanya mereka apakah pekerjaan ini mereka lakukan secara separuh masa atau sebaliknya, lantas kawan Remy berkata “full time bang..lama dah”..tapi gaya kerja mereka persis budak-budak yang baru berkecimpung dalam kerja-kerja membaiki rumah!

Kemudian aku meminta Remy untuk memberi anggaran kerja pengubahsuaian rumah pula, aku mula menerangkan apa yang aku mahu, pengubahsuainya tak banyak, Cuma naikkan dinding batu berukuran 7 X 9 kaki beserta pintu kayu dan memasang 3 unit kipas siling sahaja, dan harga yang diberikan adalah RM3200, aku minta agar harga tersebut dikurangkan, perbincangan diteruskan dan terdapat perkara-perkara yang aku mansuhkan seperti kerja mengecat, dan harga akhir yang dia beri ialah RM2900 sahaja, aku minta dikurangkan lagi, tapi tidak dibenarkan. akan tetapi 4 hari selepas itu aku telah berjaya menemui seorang kontraktor Indonesia yang mahu lakukan kerja pengubahsuaian tersebut dengan hanya RM2400 sahaja termasuk cat,repair siling bocor di 3 tempat dan pasang 3 unit kipas siling!!

Hampir Dua jam mereka berada dirumah ini, dan dalam lingkungan jam 7.30 petang mereka mula beredar. Sebelum beredar aku meminta mereka memberi resit dan warranty seperti yang dijanjikan, tapi resit tiada, lantas aku menyuruh mereka membeli resit dikedai berhampiran, ketika hendak bayar, aku Tanya berapa jumlah keseluruhan, walaupun aku tahu berapa jumlahnya, 

RM480” jawap Remy.

“RM480 atau RM470? Repair sinki RM200, repair paip tersumbat RM270 kan? Jadi total RM470 la” jawap aku

hehe..arrr RM470..betul betul” balas Remy.

 
Resit yang juga warranty yang diberi

Setelah mereka mereka beredar, hatiku mencarut-carut ketidakpuasan diatas kerja yang mereka lakukan, kemudian timbul perasaan menyesal kerana mengupah mereka. Niat hatiku pada mulanya untuk membantu kontraktor Melayu, tapi inilah akibatnya, dari kecil aku selalu dengar kontaktor Melayu bila buat kerja memang tidak sempurna, tapi sekarang aku sudah merasainya.

Selang seminggu kemudian, air paip dibawah sinki kembali bocor dan melimpah keluar, aku telah menghubungi Remy untuk menuntut warranty seperti yang dijanjikan, dan menetapkan hari untuk beliau datang,  pada pagi hari yang dijanjikan aku menghubunginya untuk mengesahkan kehadirannya, beliau bersetuju untuk dating pada petang hari, kemudian sebelah petangnya aku menelifon kembali kemudian beliau kata tak jadi dating sebab ada kerja di Cheras, padahal aku dah booking beliau awal-awal lagi..
”celaka mamat ni..” kata aku

Lantas aku menetapkan Empat hari berikutnya untuk beliau datang dan beliau bersetuju, seperti biasa sehari sebelum aku menelifonnya untuk pengesahan, dan beliau bersetuju, waktu pagi hari yang dijanjikan juga aku menghubunginya juga dan beliau mengesahkan kehadiran untuk datang pada waktu petang, akan tetapi pada sebelah petang apabila aku menghubunginya semula, tapi hanya deringan caller ringtone muzik sahaja yang ada, lebih kurang 8 panggilan aku buat tapi tidak berjawap pada petang tersebut.

Pada waktu itu aku sudah mula hilang sabar dan terus menghubungi Yuzz Alamsetia Enterprise, kerana beliaulah yang telah mencadangkan Remy untuk membaiki rumah aku, ketika perbualan aku dengan Yuzz, aku telah ceritankan segala-galanya dan mengugut untuk laporkan kepada Polis dan Tribunal Tuntutan Pengguna (rasa macam poyo jer nak sebut perkataan tribunal ni ketika perbualan berlangsung.huhu)
Kemudian Yuzz telah berjanji untuk datang sendiri membaiki pada petang selasa 15 Mei 2012 depan, dan aku harap janji beliau akan ditepati, jika tidak…


Dalam hal ini, aku tidak menyalahkan Yuzz atas apa yang berlaku, mungkin bagi aku beliau terlalu percayakan kawannya dan tidak tahu perangai Remy, akan tetapi, beliau harus sama bertanggung jawap kerana beliaulah yang telah menghantar Remy ke rumah ini.


TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA
ingatkan tribunal tuntutan pengguna senang, rupanya ada susah sikit, kene beri sendiri "borang tuntuan" kepada pihak yang kita nak tuntut (penentang), dah la mamat ni (Remy) xde office tetap...hancusss aku..
kepada korang yang nak repair rumah di kawasan lembah klang, berhati2 dengan mamat ni :

nama : Remy
no tel  : 017-2243649
bangsa : Melayu (aku pernah dengar dia berbual dalam loghat yang jarang aku dengar, macam loghat pendalaman sabah atau jawa atau..ntah la)
Prestasi kerja : sangat tidak memuaskan
Umur : dalam lingkungan 24-30thun
Fizikal : tidak gemuk, tidak kurus, rambut ada jalur warna kuning2 macam mat rempit
=================================================================================================================================================================
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook
www.gilerah.blogspot.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

May 6, 2012

Saya Mahu Buku Pelaburan WTF? 23 Properties by 30 dari Eyriqazz.Com

Pergghhh..memang bersemangat aku malam ni nak post entri ni, bak kata pepatah, orang kata untung batu tenggelam, untung sabut timbul... bukan apa aku semangat malam, sebabnye nak mencuba nasib menyertai satu peraduan "Give away"...

peraduan apa lagi, peraduan dari seorang blogger tegar iaitu Nor Iman Nazuki a.k.a eyriqazz....memang kerap sangat dia buat peraduan Give Awaynye..hebat giler...

 Buku berkaitan pengalaman pelaburan hartanah oleh Faizul Ridzuan "WTF 23 Properties by 30"



kenapa aku menyertai give away anjuran blogger eyriqazz yang bertajuk "saya mahu buku pelaburan WTF? 23 Properties by 30 dari eyriqazz.com" kerana.. 

1. Secara jujurnye, memang la aku nak buku ni secara percuma, tipu la kalau ada yang tak suka baranng percuma..hahaha, nak kata buku ni mahal, takde la sangat, sape2 pun boleh beli, tapi aku fikir dari segi ROI nye..hehehe

2. Aku memang minat giler dalam bidang pelaburan ni, terutamanya hartanah! so buku ni boleh dijadikan rujukan dan medium untuk aku menceburi bidang ni.

3. Nak mencuba nasib dalam peraduan anjuran  blogger Eyriqazz, mana la tahu kan, dalam beribu-ribu followers dia, dan beribu-ribu followers dia yang join, aku pulak menang peraduan ni...( memang tak terkata la happy tahap gaban punyer!)

4.sebab aku nak support bloggers kat Malaysia ni, dan Blogger Eyriqazz adalah salah satu blogger yang aku sokong disebabkan isi kandungan penulisannya yang berguna kepada semua (terutamanya sudah semestinya aku). 

5.supaya blogger Eyriqazz akan terus menerus mengadakan peraduan dalam blognya atau dimana-mana sahaja. (so boleh la aku mencuba nasib..hehe)

6.Aku percaya, buku ni memang bagus, sebabnya apa? sebabnya, Eyriqazz sendiri telah berjumpa dengan penulisnya, so, takde kemusykilan lagi la pada aku perihal mutu penulisan buku ni..dalam erti kata lain, kalau Eyriqazz kata bagus tentang buku ni, so tanpa kompromi, aku pun secara automatik percaya dengan intipati buku ni..sebab apa aku percaya dengan blogger Eyriqazz ni? nak tahu? korang surf jer blog dia (http://www.eyriqazz.com) , dari situ korang akan tahu kenapa aku percayakan dia.! dan dia juga ada buat post berkaitan buku ni, klik "Khatam Sudah Buku WTF"

Blogger Eyriqazz (kiri) bersama penulis buku En.Faizul Ridzuan (kanan)




eh! eh! sebelum tu, korang jangan salah faham plak pasal tajuk buku ni..WTF tu bukan bermaksud "what the #$@&" tapi bermaksud What/When/Where To Find ! http://gilerah.blogspot.com/


 Kredit gambar diambil dari blog http://www.eyriqazz.com


=================================================================================================================================================================
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook
www.gilerah.blogspot.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

May 4, 2012

200 Orang Dan Artis Iringi Pengebumian Bob Kuman

Gambar Artis Iringi Bob Kuman
Orang ramai membantu mengangkat jenazah pelakon dan pelawak popular Husni Mohd Rawi atau lebih dikenali sebagai Bob Kuman untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sega Hulu, Rantau dekat sini pada Jumaat. Foto BERNAMA.
SEREMBAN: Jenazah pelakon dan pelawak popular Bob Kuman atau Husni Mohd Rawi, 41, yang meninggal dunia semalam, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sega Hulu, Rantau dekat sini, kira-kira 11.30 pagi Jumaat.
Allahyarham dipercayai menghembuskan nafas terakhir di sisi isterinya Normah Othman di rumah mereka di Pangsapuri Silvia, Kota Damansara, kira-kira pukul 4.40 petang Khamis.
Kesihatan Allahyarham dilaporkan mula terganggu selepas terjatuh ketika menjalani penggambaran drama pada 2010.
Ibu pelakon dan pelawak popular Husni Mohd Rawi atau lebih dikenali sebagai Bob Kuman, Siti Khatijah Yassin, 69, menyiram air mawar ke atas kubur Allahyarham.
Kira-kira 200 orang termasuk anggota keluarga, saudara-mara dan rakan artis Allahyarham seperti Saiful Apek, Yassin Senario, penyanyi Hattan, Elly Suriati dan Cat Farish berada di tanah perkuburan itu.
Sementara itu, adik bongsu Allahyarham, Shahrin Nadzmi, 32, berkata jenazah abangnya tiba di rumah ibu mereka di Kampung Sega Tengah pada pukul 11.15 malam Khamis.
Katanya Allahyarham adalah anak sulung daripada tujuh beradik.
Sementara itu, Saiful Apek pula berkata hubungan beliau dengan Allahyarham memang rapat dan beliau terkilan kerana tidak dapat berjumpa Allahyarham di saat akhir sebab sibuk dengan tugas.
“Kali terakhir saya jumpa Allahyarham dua minggu lepas. Walaupun lama tak jumpa tapi kami selalu berhubung dengan telefon.
Pelakon dan pelawak Saiful Apek yang bersedih di atas kematian rakan baiknya Allahyarham Husni Mohd Rawi atau lebih dikenali sebagai Bob Kuman ditenangkan oleh Yassin Senario ketika hadir pada majlis pengkebumian Allahyarham.
“Allahyarham ada menyatakan hasrat beliau untuk menerbitkan filem dan kami merancang untuk membuatnya bersama. Allahyarham juga ada berpesan nak membuat sesuatu pada dunia artis,” katanya.
Ibu saudara Allahyarham, Maziah Abu Bakar, 56, pula mengambil kesempatan memohon sesiapa saja yang mengenali Bob Kuman agar memaafkan Allahyarham jika ada kesalahan.
“Kita sama-sama berdoa semoga roh Allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman,” katanya. – BERNAMA


=================================================================================================================================================================
www.gilerah.blogspot.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook

May 3, 2012

TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA

Soalan-soalan Lazim

  1. Apakah objektif penubuhannya Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia?

    TTPM ditubuhkan dengan tujuan menyediakan satu saluran alternatif kepada penggguna untuk membuat tuntuan gantirugi berkenaan pembelian barangan atau perkhidmatan. Tribunal menyediakan perkhidmatan tersebut dengan cara lebih mudah, murah dan cepat jika dibandingkan dengan tuntutan gantirugi di Mahkamah Sivil biasa.

    Dengan tertubuhnya TTPM, pengguna dapat memfailkan tuntutan gantirugi ke atas pembelian barangan yang tidak bermutu  atau perkhidmatan yang tidak yang tidak memuaskan yang dibekalkan oleh peniaga atau pembekal perkhidmatan.
  1. Bilakah Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) ditubuhkan?

    Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia ditubuhkan pada 15 November 1999 bersamaan dengan tarikh penguatkuasaan Akta Perlindungan Pengguna 1999.
  1. Apakah batasan bidang kuasa Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)?

    1. Tribunal mempunyai bidang kuasa berhubung dengan setiap tuntutan di mana jumlah tuntutan tidak lebih dari RM 25.000.00.
       2. Tribunal tidak mempunyai bidangkuasa untuk tuntutan:          
  • yang berbangkit daripada kecederaan diri atau kematian;
  • bagi mendapatkan kembali tanah atau apa-apa estet atau kepentingan mengenai tanah;
  • yang mempersoalkan hakmilik-hakmilik tanah atau apa-apa estet atau kepentingan mengenai tanah, atau apa-apa francais; dan
  • yang mengandungi pertikaian mengenai:
    • hak di bawah wasiat atau peruntukan, atau disebabkan kematian tak berwasiat;
    • nama baik;
    • apa-apa hak dalam tindakan;
    • rahsia perdagangan atau harta intelek lain
  • apabila mana-mana tribunal  lain telah ditubuhkan melalui mana-mana undang-undang bertulis lain untuk mendengar dan memutuskan tuntutan tentang perkara yang menjadi hal perkara tuntutan itu; dan
  • tuntutan untuk pembelian barangan atau perkhidmatan bagi tujuan perdagangan.
4. Bagaimana dengan sambutan pengguna terhadap Tribunal Tuntutan Pengguna

 Daripada tahun 2000 sehingga 2010 sejumlah 54,942 kes telah difailkan yang mana pada setiap tahun terdapat peningkatan didalam pemfailan tuntutan. Sambutan daripada pengguna mengenai kenaikan tuntutan ini sangat menggalakkan . Ini boleh dilihat dari segi jumlah tuntutan yang difailkan. Peningkatan ini adalah disebabkan oleh pengendalian kes di Tribunal yang mudah kerana prosidur yang mudah, murah kerana fee yang dikenakan hanya RM 5 dan cepat yang mana kes boleh diselesaikan kurang daripada 60 hari dari tarikh pemfailan.

sumber 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook

May 2, 2012

Misteri pakaian dalam gadis bertaburan depan rumah






BERCHAM – Seorang gadis hidup dalam ketakutan apabila seluar dalam dan coli miliknya yang dicuri sejak dua bulan lalu, ditemui bertaburan di hadapan dan halaman rumahnya di di Kampung Tersusun Tasek di sini, kelmarin.


Keadaan itu begitu menakutkan dirinya selepas menjadi mangsa gangguan seksual seorang lelaki misteri yang gemar meninggalkan nota berbaur lucah dan mempelawa mangsa melakukan hubungan seks dengannya.


Mangsa yang mahu dikenali sebagai Sarah, 32, berkata, kejadian itu disedari pada jam 9.45 pagi ketika dia ingin keluar untuk bekerja sebelum terkejut apabila mendapati seluar dalam miliknya bertaburan.


Menurutnya, beberapa coli dan seluar dalamnya turut bertaburan di atas kereta serta perkarangan rumah keluarganya itu.


“Ini merupakan kejadian kedua berlaku apabila lelaki berkenaan bertindak berani dengan menceroboh kawasan rumah kami pada jam 1 pagi untuk melakukan perbuatan keji ini.


“Dalam kejadian pertama pada awal Mac lalu, dua helai coli hilang tetapi dikembalikan seminggu kemudian dengan sekeping nota lucah. Saya yakin ia melibatkan individu sama,” katanya selepas membuat laporan polis di Balai Polis Bercham di sini, kelmarin.


Katanya, dia mengambil langkah berjaga-jaga dengan memasang lampu pada waktu malam bagi mengelakkan kejadian sama berlaku.


“Keluarga sangat bimbang dengan lelaki berkenaan yang mungkin bertindak lebih berani dengan menceroboh rumah pula,” katanya.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Azisman Alias ketika dihubungi berkata, pihaknya mengesahkan menerima laporan berkenaan dan rondaan di kawasan berkenaan akan ditingkatkan bagi menjaga keselamatan penduduk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook

May 1, 2012

MISTERI KAPAL TITANIC





WALAUPUN sudah 100 tahun berlaku, tragedi kapal mewah RMS Titanic yang tenggelam di Lautan Pasifik masih lagi menjadi tanda tanya para pengkaji.

Bagaimana sebuah kapal yang dilengkapi teknologi paling canggih ketika itu dan didakwa tidak mungkin tenggelam akhirnya ‘tersungkur’ ke dasar laut disebabkan berlanggar dengan bongkah ais, pukul 11.40 malam (waktu kapal) pada pagi Ahad 14 April 1912, sebelum ia tenggelam sepenuhnya dalam tempoh dua jam empat puluh minit kemudian iaitu pada pukul 2.20 pagi Isnin (15 April 1912).


Apr 30, 2012

SEWA TANDAS TERBIAR UNTUK DIJADIKAN TEMPAT TINGGAL KELUARGA

 
Zeng Lingjun, dilahirkan di sebuah perkampungan kecil, dan berasal dari keluarga yang miskin. Dia bercita-cita untuk menjadi tukang kasut yang berjaye. Maka, satu hari, berbekalkan RM24, dia telah meninggalkan kampung untuk mengejar cite-citenya di bandar China.


Apr 25, 2012

APA YANG BERLAKU DI PAGI SUBUH JUMAAT DI MASJID PULAU MELAKA, KOTA BHARU, KELANTAN? SUBHANALLAH!




19 April 2012

KAYA HARTA DI DUNIA TAPI MISKIN DI AKHIRAT BERPADA² MENCARI KEKAYAAN DI DUNIA SEMENTARA, JANGAN SESEKALI LUPA AKHIRAT TEMPAT TINGGAL YANG KEKAL ABADI.
                 
Yang mana kita nak pilih??

Apr 23, 2012

BANDUAN BERBAHAYA YANG MELARIKAN DIRI-SILA SEBARKAN





Diambil dari laman Facebook PDRM yang meminta untuk menyebarkan gambar Penjenayah Berbahaya yang telah melarikan diri ketika ingin dibawa untuk dibicarakan baru-baru ini – SILA SEBARKAN
Pada 6hb. April 2012, jam 0800 pagi, maklumat telah diterima daripada anggota bertugas di Lokap, Mahkamah Jalan Duta, Sentul, Kuala Lumpur mengenai kehilangan seorang tahanan yang baru di ambil dari tahanan reman Penjara Sg. Buloh, Selangor, untuk proses perbicaraan di Mahkamah Sesyen No. 7 Jalan Duta Kuala Lumpur.

Siasatan mendapati pada hari kejadian, seramai 45 orang tahanan reman telah diambil dari Penjara Sg. Buluh, Selangor untuk proses perbicaraan di Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur. Sebaik kesemua tangkapan tiba di lokap Mahkamah Jalan Duta, anggota bertugas telah menjalankan proses saringan mengikut kes Mahkamah termasuk menguruskan penyimpanan barang-barang serta beg tahanan ke dalam almari besi, semasa itu anggota bertugas telah menyedari salah seorang tahanan telah tidak ada dan gagal dikesan.

Tahanan yang telah melarikan diri, merupakan tahanan yang merbahaya kepada keselamatan dan ketenteraman orang awam. Berdasarkan rekod polis tahanan ini sepatutnya dibicarakan bagi (4) kesalahan jenayah melibatkan kes;-

1. Rompakan menyebabkan kecederaan kepada mangsa berhubung kesalahan di bawah sek. 394 Kanun Keseksaan menyebabkan kecederaan kepada mangsa yang dirompak bersangkut Cheras rpt: 1457/2012;

2. Rompakan dengan menyamari sebagai pegawai polis berhubung kesalahan di bawah sek. 395/170 Kanun Keseksaan bersangkut Salak Selatan rpt: 3278/11;

3. Rompakan dengan menyamari sebagai pegawai polis berhubung kesalahan di bawah sek. 395/170 Kanun Keseksaan bersangkut Pantai repot: 9903/11; dan

4. Rompakan bersenjata sek. 395/397 Kanun Keseksaan berkaitan Petaling rpt: 5609/11.

Tahanan yang melepaskan diri ini juga merupakan ketua bagi “ Kumpulan Man Kuchai” yang aktif melakukan rompakan menyamar sebagai pegawai polis, merompak kenderaan mangsa dengan menggunakan modus operandi langgar belakang, termasuk merompak dikedai-kedai yang beroperasi 24 jam disekitar daerah Brickfieds. Di dalam beberapa siri kejadian rompakan Tahanan ini juga dikatakan pernah menunjukkan senjata pistol kepada mangsa-mangsa yang dirompak. 

Tahanan ini merupakan seorang yang ganas sanggup mencederakan mangsa semasa melakukan rompakan, termasuk melanggar belakang kereta mangsa semasa melakukan rompakan. Tahanan ini juga pernah ditangkap berhubung kesalahan dibawah Sek. 39(B) Akta Dadah Berbahaya 1952, bersangkut Dang Wangi rpt: 19542/04.

Melalui sidang media ini, pihak polis menyeru orang ramai yang mengenali atau terjumpa dengan suspek yang berjaya meloloskan diri iaitu;-

Nama : MOHD. REDZUAN BIN ABD. RAHMAN
My kad : 801213-05-5591
Umor : 32 Tahun
Alamat: 2-07-7, Jalan 7/116B, Kuchai Enterprenurs Park
58000 Kuala Lumpur.

Untuk tampil memberikan maklumat atau menghubungi Rakan Cop melalui telefon no: 03-2115999.

Pihak polis juga ingin mengingatkan orang ramai atau ahli keluarganya supaya jangan sesekali melindungi suspek yang meloloskan diri ini, kerana perbuatan ini merupakan suatu kesalahan di bawah sek. 216 Kanun Keseksaan, suatu kesalahan yang boleh dihukum penjara ¼ tahun daripada hukuman berhubung pertuduhan kerana merompak serta boleh juga didenda.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook

Apr 22, 2012

Pengambilan Panadol Actifast Dan Soluble Memudaratkan Kesihatan

 

Jangan ambil panadol actifast atau soluble jika anda rasa deman atau sakit kepala. Pengambilan panadol tersebut boleh memudaratkan kesihatan anda untuk pada masa akan datang.

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak .

Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.

Sumber : Pengalaman Seorang Blogger


artikel di ambil dari https://www.facebook.com/ceciterilmu




nota: tidak pasti samada ia benar atau tidak, tapi aku adalah salah seorang pengguna Panadol tegar, takut la pulak bila dapat tahu macam ni, tapi jika benar, kenapa produk ni dapat kelulusan dari KKM?untuk keterangan lanjut sila berhubung dengan syarikat pengeluar produk dan KKM sendiri.

sebarang bantahan mengenai penerbitan artikel ini, sila majukan ke namasayalah@gmail.com
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook

Apr 21, 2012

Minum Air Berkabonat Berlebihan Boleh Bawa MAUT

Wanita diserang sakit jantung ambil lapan liter minuman ringan setiap hari

[BH] WELLINGTON: Minum lapan liter minuman ringan setiap hari membawa padah kepada seorang wanita New Zealand kerana tabiat itu menjadi punca kematiannya disebabkan pengambilan air minuman berkenaan pada kadar itu adalah keterlaluan dan berlebihan.


Suri rumah dan ibu kepada lapan cahaya mata, Natasha Harris, 30, dari Invercargill, mati akibat serangan jantung pada Februari 2010.

Tahap toksid terlalu tinggi dalam kafein, unsur rangsangan yang ditemui dalam Coke, mungkin menyumbang kepada kematiannya. Fairfax Media melaporkan pakar patologi, Dr Dan Mornin, memberi keterangan dalam siasatan rasmi kelmarin bahawa wanita itu mungkin mengalami hipokalemia atau kadar potassium rendah disebabkan pengambilan berlebihan Coca Cola dan tabiat pemakanan tidak sihat.

Tanda hipokalemia termasuk degupan jantung tidak normal, menurut Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat.

Mornin berkata, tahap toksid terlalu tinggi dalam kafein, unsur rangsangan yang ditemui dalam Coke, mungkin menyumbang kepada kematiannya.

Pasangan Natasha, Chris Hodgkinson, memberi keterangan bahawa wanita itu minum antara lapan dan 10 liter Coke sehari.

“Perkara pertama yang akan dilakukannya di waktu pagi ialah minum Coke yang diletak di tepi katilnya dan perkara terakhir sebelum tidur ialah minum Coke. Dia ketagih Coke,” katanya.

Hodgkinson turut berkata, Natasha hanya makan sedikit dan merokok 30 batang rokok sehari. Beberapa bulan sebelum kematiannya, Natasha turut mengalami masalah tekanan darah dan kurang tenaga.

Beliau berkata, pada pagi hari kematiannya, Natasha membantu anaknya bersiap ke sekolah apabila rebah. Beliau menghubungi perkhidmatan kecemasan dan cuba melakukan bantuan pernafasan mulut ke mulut tetapi gagal menyedarkannya.

Seorang lagi pakar, Dr Martin Sage, dalam keterangan itu berkata ‘jelas pengambilan jangka panjang atau singkat minuman ringan cola boleh menyebabkan simptom yang dramatik dan ada andaian kukuh bahawa ia boleh membawa kematian dalam kes tertentu.

Siasatan rasmi kes Harris diadakan kerana kematiannya yang luar biasa atau tidak boleh dijelaskan dengan mudah selain boleh membantu membentuk dasar kesihatan masa depan di New Zealand.

Disebabkan bukti kes sudah lengkap, pejabat koroner akan mengumpul dan mengeluarkan laporan akhir kematian itu.

Dalam satu temuramah dengan Associated Press, pakar pemakanan di Universiti Otago, Lisa Te Morenga, berkata sebarang pengambilan berlebihan apa juga bentuk cecair dalam cuaca sejuk berkemungkinan merosakkan sistem keseimbangan dan semula jadi badan.

Jurucakap Coca Cola Oceania, Karen Thompson, berkata produknya selamat.


“Kami bersetuju dengan maklumat yang dikongsi oleh pejabat koroner yang mengambil secara berlebihan sebarang jenis produk makanan termasuk air, dalam tempoh singkat dengan kekurangan bahan berkhasiat dan gagal mendapatkan bantuan perubatan, boleh membawa petanda dramatik,” katanya. - AP.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Comment using Facebook

Antara Sebab Kenapa Mayat Firaun Masih Terpelihara



Saintis Perancis Memeluk Islam Setelah Mengkaji Penemuan Mayat Firaun Pada pertengahan tahun 1975.
 
Presiden Perancis menawarkan kerajaan Mesir bantuan untuk meneliti, mempelajari dan menganalisis mumia Firaun, Ramsess II yang sangat terkenal. Firaun yang dikatakan hidup di zaman Nabi Musa yang akhirnya mati tenggelam dalam Laut Merah ketika mengejar Musa dan para pengikut baginda yang melarikan diri daripada kekejamannya. Mesir menyambut baik tawaran itu dan membenarkan mumia itu diterbangkan ke Paris.
Malah ketika sampai di sana kedatangan mumia itu disambut dengan pesta dan keramaian. Ini termasuklah apabila Mitterand dan para pemimpin Perancis yang lain tunduk hormat ketika mumia itu dibawa lalu di hadapan mereka. Mumia itu kemudiannya diletakkan di ruang khas di Pusat Arkeologi Perancis. Di situ ia bakal diperiksa sekali gus membongkar rahsianya oleh para pakar, doktor bedah dan autopsi Perancis yang dipimpin oleh doktor yang sangat terkenal, Prof. Dr. Maurice Bucaille.
Bucaille seorang pakar bedah kenamaan Perancis yang dilahirkan di Pont-L’Eveque pada 19 Julai 1920. Memulakan kerjaya di bidang perubatan am dan pada tahun 1945 beliau diiktiraf sebagai pakar di bidang gastroentorologi. Ramai kerabat diraja dan keluarga pemimpin dunia menggunakan khidmat Dr. Bucaille, termasuk Raja Faisal Arab Saudi dan pemimpin Mesir, Anwar Sadat. Lalu kesempatan beliau untuk membedah dan menyiasat mumia Firaun, mengerah seluruh tenaga dan mindanya untuk menguak misteri di sebalik penyebab kematian raja Mesir kuno itu.


Ternyata, hasilnya sangat mengejutkan. Dr. Bucaille menemukan sisa-sisa garam yang masih melekat pada jasad mumia tersebut sebagai bukti terbesar bahawa Firaun itu mati akibat tenggelam di dalam laut. Iaitu jasadnya segera dikeluarkan dari laut, ‘dirawat’ segera dan dijadikan mumia supaya jasad itu kekal awet.
Namun penemuan itu menimbulkan persoalan yang sangat besar kepada Dr. Bucaille. Bagaimana jasad tersebut masih dalam keadaan sangat baik berbanding jasad-jasad yang lazimnya tenggelam dan dikeluarkan daripada laut? Lalu beliau menyiapkan sebuah laporan akhir yang diyakininya sebagai penemuan baru, iaitu proses menyelamatkan mayat Firaun dari laut dan kaedah pengawetannya.

Laporan tersebut diterbitkan dengan tajuk; Mumia Firaun: Sebuah Penelitian Perubatan Moden (judul asalnya; Les Momies Des Pharaons Et La Midecine). Ekoran penerbitan laporan itu, Dr Bucaille dianugerah penghargaan tertinggi kerajaan iaitu Le Prix Diane Potier-Boes (Penghargaan Dalam Sejarah) oleh Academie Frantaise dan anugerah Prix General daripada Academie Nationale De Medicine, Perancis. KISAH FIRAUN DI DALAM AL QURAN.
Namun seorang rakan sempat membisikkan kepada Dr. Bucaille bahawa penemuan ini sebenarnya bukan sesuatu yang baru. “Jangan tergesa-gesa kerana sesungguhnya umat Islam telah berbicara mengenai peristiwa Firaun yang mati lemas dan mayatnya dipelihara sehingga hari ini!” Namun kata-kata itu ditentang keras oleh Dr. Bucaille kerana beliau menganggap sangat mustahil. Baginya membongkar sesebuah misteri yang lama tidak mungkin dapat diketahui kecuali dengan perkembangan teknologi moden, peralatan dan makmal canggih yang mutakhir dan tepat.


Dr. Bucaille menjadi serba salah dan bingung apabila diberitahu bahawa al-Quran yang diyakini dan dipercayai oleh umat Islam telahpun meriwayatkan kisah tenggelamnya Firaun dan kemudian mayatnya diselamatkan.
Beliau semakin tertanya-tanya, bagaimana perkara seperti itu dapat diterima oleh akal kerana mumia itu baru sahaja ditemui sekitar tahun 1898. Sedangkan al-Quran telah ada di tangan umat Islam sejak ribuan tahun sebelumnya. Sambil mata tidak lepas memandang mumia Firauan yang terbujur di hadapannya, Dr. Bucaille terus tertanya-tanya bagaimana al-Quran dapat membicarakan kisah Firaun yang jasadnya diselamatkan dari hancur sejak ribuan tahun lalu. “Apakah masuk akal di hadapanku ini adalah Firaun yang cuba menangkap Musa (Nabi)? Apakah masuk akal Muhammad (Nabi) mengetahui hal sejarah ini? Pada hal kejadian Musa dikejar Firaun telah berlaku sebelum al-Quran diturunkan,” bicara hatinya sendirian.
Lalu beliau mendapatkan kitab Injil yang di dalamnya hanya membicarakan Firaun yang tenggelam di tengah laut saat mengejar Nabi Musa tetapi tidak diceritakan mengenai mayat Firaun. Sementara dalam Kitab Perjanjian Lama (Injil Lama) pula yang diceritakan dalam kitab itu hanyalah: “Air (laut) pun kembali seperti sebuah lautan yang berombak dan beralun, menenggelamkan kereta-kereta (chariot) kuda, pasukan berkuda dan seluruh bala tentera Firaun tanpa ada seorang pun yang berjaya menyelamatkan diri. Tetapi anak-anak Israel dapat menyelamatkan diri atas daratan kering di tengah-tengah laut itu”. (Exodus 14:28 dan Psalm 136:15) Dr. Bucaille sangat terkejut kerana tidak ada disebut langsung mengenai apa yang terjadi seterusnya kepada mayat Firaun selepas tenggelam itu. Ini menjadikan beliau semakin kebingungan.

Apabila mumia dikembalikan semula ke Mesir, Dr. Bucaille terus mendapatkan kepastian mengenai mumia itu. Lalu beliau memutuskan untuk bertemu dengan para ilmuwan Islam mengenai sejarah Nabi Musa, kekejaman Firaun sehinggalah Bani Israel meninggalkan Mesir dan dikejar Firaun dengan seluruh bala tentera di belakang mereka. Maka salah seorang mereka terus bangun dan membaca ayat al-Quran berhubung sejarah tersebut untuk Dr. Bucaille mendengarkannya sendiri: “Maka pada hari ini Kami selamatkan badan kamu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudah kamu dan sesungguhnya kebanyakan manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami. (Yunus: 92).” Apabila mendengar ayat ini, hati Dr. Bucaille benar-benar tersentuh. Beliau akhirnya mengakui kebenaran ayat itu kerana ia dapat diterima akal dan memberikan satu inspirasi serta dorongan kepada sains untuk maju meneroka lebih jauh lagi.


Lalu dengan hati yang begitu bergetaran dalam menahan sebak dan keharuan, beliau pun bangun dan dengan suara yang lantang berkata: “Sesungguhnya aku masuk Islam dan beriman dengan al-Quran ini.” Tidak sekadar beliau mengakui kebenaran dan memeluk Islam tetapi beliau kemudiannya pulang ke Perancis dengan menggali seluruh isi al-Quran. Akhirnya beliau berjaya menerbitkan buku yang sangat mengejutkan seluruh dunia dan sehingga kini telah diterjemahkan dalam pelbagai bahasa pada tahun 1976, iaitu The Bible, the Qur’an, and Science : The Holy Scriptures Examined in the Light of Modern Knowledge.
Melalui buku ini, Dr. Bucaille yang kemudiannya dikenali sebagai Dr. Yahya Maurice Bucaille berjaya membuktikan bahawa al-Quran adalah selari dengan fakta-fakta sains sementara kitab Injil adalah sebaliknya. “Sains dan Islam umpama saudara kembar yang tidak boleh berpisah. Ini kerana dalam Injil terdapat pelbagai kesilapan dari aspek saintifik tetapi tiada sedikitpun kesilapan seperti itu ada dalam al-Quran. “Al-Quran yang di dalamnya diceritakan segala penjelasan mengenai fenomena alam semula jadi yang sangat bertepatan dengan sains moden,” katanya. Beliau memberikan kesimpulan bahawa tidak syak lagi al-Quran benar-benar kalam Allah.

Trisanin : Allah nak tunjuk kat umat islam tentang kekufuran firaun kot.. tu sebab Allah buat mayat dia kekal.. buleh kite buat pengajaran.. Subhanaallah



------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Paling Popular Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...