May 16, 2012

KONTRAKTOR PENIPU #2


Seperti dalam tulisan aku sebelum ini (KONTRAKTOR PENIPU), Yuzz telah berjanji akan datang ke rumah aku pada petang 15 Mei 2012 untuk membaiki paip yang kembali bocor iaitu kerja-kerja yang pernah dilakukan oleh rakan perniagaannya.

Tidak seperti yang dijanjikan, Yuzz tidak dapat datang dan  memberikan alasan jalan terlalu sesak.

Untuk rekod, pada 14 Mei 2012 sekitar jam 6.30 petang aku telah menghubungi Yuzz untuk mengesahkan kehadirannya pada petang 15 Mei 2012 seperti yang telah dijanjikanya pada 11 Mei 2012 yang lalu, dan beliau bersetuju untuk hadir.

Pada hari yang dijanjikan iaitu 15 Mei 2012 aku sekali lagi menghubungi Yuzz melauli Sistem Pesanan Ringkas (SMS) sekitar jam 12:00pm.

Berikut adalah perbualan antara aku dengan Yuzz melalui SMS  selepas berjanji bahawa beliau akan hadir pada petang 15 Mei 2012



Aku : “Comfirm petang ni jam 6pm di No 19,tkt 18,#########,PJ.tq” sent 12:02pm

Yuzz : “Awal sikit abg,jam 5 x ley,tkt maintenance dn guard house x bgy buat krja” receive 12:03

Aku : “Jgn risau,maintenance ofc n guard x kcau,guard xde…sy kluar ofc jam 5.15pm” sent 12:06


Selepas itu beliau tidak membalas SMS aku,sehinggalah aku menghantar SMS pada sebelah petang


Aku : “Sy on the wy.” Sent 5:37pm

Yuzz : “Sy dri key el ampunk,pn 0ntheway,jalan agak sesak” receive 5:37

Aku : “Ok,sy tunggu” sent 5:53pm


Tunggu punya tunggu,beliau masih tidak datang atau menghubungi aku. Waktu ni aku dah mula rasa “kene kencing” lagi dengan mamat ni. Kemudia aku terus menelefon beliau dan berikut adalah perbualan kami pada jam 7:20pm



Aku : “hello..hah mane.?

Yuzz : “hello bang, saya on the way lagi ni..jem teruk ni bang, saya dari Ampang bang, jem ni..abang jangan risau,saya datang punya..ok ye bang,saya datang,abang jangan risau..

Aku : “ok..”


Perbualan tamat,

Akan tetapi selang Satu minit kemudian, beliau kembali menghubungi aku




Yuzz : “hello bang, abang yang nak pindah astro tu kan..? abang nak pindah astro dari 10 ke tingkat 4 kan..?
Aku : “hello..bukan laaa, ni nak repair paip bocor tu..
Yuzz : “Oh..tukar paip tu ye..oh..sorry sorry,nanti saya datang ye bang
Aku : “Pukul berapa nak da…..”




Belum sempat aku habiskan ayat “pukul berapa nak datang”  beliau terus memutuskan perbualan..kemudian beliau menghantar SMS kepada aku




Yuzz : “Abg,kamiz sempat x,jalan jem truk sgt dari ampunk nie,sy nk ke sna buat astr0 customer pn trpksa tunda” receive 7:32pm

Aku : “Aduhh..ok.kalau mcm tu,khamis jam 5pm” sent 7:34pm

Yuzz : “5 x per,sy ada kt sna j,tp sy kna tgk part yg sumbt,sbb warranty Ander remy,sy free charge bla part 2 x melibtkn kos”  receive 7:36pm

Aku : “Ok,kalau mcm 2 ko dtg tgk sendiri,atau suruh remy dtg sini,aku dah bnyak kali call dia x jawap” sent 7:39pm



Selepas itu sehingga artikel ini ditulis, beliau masih tidak membalas SMS aku.



untuk rekod, ketika mula-mula aku menjumpai iklan beliau ini didalam Mudah.my, nama syarikat beliau adalah Yuzzalamsetia Enterprise, akan tetapi sekarang bila aku periksa semula iklan beliau, didapati terdapat pelbagai nama yang digunakan seperti  "fairuzzspecialistmaintenance" (kepala hotak la ko specialist!!) beralamat di Sunway Mentari Court, Blok F,Sunway,Petaling Jaya,Selangor dan Yuzzmesraconstruction (mesra la sangat!! pala butuh lu la!! ) beralamat di Blok B,23-23A-23,Damansara Perdana,Petaling Jaya,Selangor (Jika dilihat pada alamat ini, mungkin ia bertempat di Flora Apartment )

Berikut adalah gambar-gambar “print screen” iklan beliau yang diambil dalam Mudah.my dengan carian menggunakan nombor telefon 0173258761 atau nama beliau "Yuzz",








Sesuai dengan gambar "trademark" syarikat beliu, gambar seperti wajah orang mati/pengsan/sakit/murung, dan aku sebagai pelanggan, telah mengalami situasi yang bersesuaian dengan wajah ini

Dibawah ini pula adalah gambar-gambar ketika mereka sedang melakukan kerja yang aku ambil dari website Mudah.my ,mungkin salah seorang dari mereka aadalah Yuzz. Gambar ketika Remy sedang melakukan kerja dirumah aku tempoh hari aku tidak pula aku ambil kerana tidak sangka perkara ini akan terjadi, akan tetapi wajah Remy masih aku cam, jika jumpa dimana-mana,aku tidak pasti apa akan berlaku ;-)




 

Jika hari khamis ini (17 Mei 2012) beliau masih tidak dapat hadir dan menunda tarikh, maka aku tidak teragak-agak untuk laporkan kepada pihak yang berwajib.

 Tujuan aku menulis artikel ini bukanlah untuk menganiaya atau apa-apa, tetapi sebagai luahan ketidakpuasan hati aku terhadap mereka (Remy & Yuzz), kerana kontraktor melayu kecil-kecilan seperti ini lah rosak nama kontraktor melayu yang serius dan berdedikasi diluar sana.

dan sebagai pengguna/pelanggan, kita tidak seharusnya berdiam diri apabila telah ditipu/diperdaya,kita seharusnya menggunakan hak sebagai pengguna.

haram jadah punya budak!!

Artikel berkaitan

KONTRAKTOR PENIPU
KONTRAKTOR PENIPU #3 
KONTRAKTOR PENIPU #4

=================================================================================================================================================================
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------ Comment using Facebook
www.gilerah.blogspot.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

1 comment:

majid wahab said...

Mohon berkongsi masalah yang hampir sama dengan puan:

MOHAMMAD IRWAN BIN TINGGALIC :860222-52-5559Alamat : 153 kampung samarahan baru, smarahanTEL NO: 011-25032146Beliau menyewa di kpg semariang kuching. Tiada pekerjaan tetap. Ada mengiklankan diri dlm mudah.my mengaku pakar dlm membina rumah. Akan kerap meminta duit advance. Hasil kerja amat mengecewakan. Rugi rm10000.00

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Paling Popular Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...