Apr 20, 2013

Apabila Sahabat Meminta Kain Kesayangan Rasulullah SAW

Memang sudah menjadi fitrah, sesuatu barangan yang kita rasa sayang, seperti agak berat untuk memberikan kepada seseorang. Ini kerana barang itu seperti sudah menjadi sesuatu yang biasa bagi kita. Tetapi ia tidak berlaku kepada Rasulullah SAW. Rasulullah sanggup menyerahkan sehelai kain yang merupakan miliknya, tetapi seorang sahabat suka akan kain tersebut lalu meminta keizinan dari Rasulullah SAW untuk memilikinya. Lalu Rasulullah SAW tetap memberikan kain tersebut kepada sahabat tadi.

gambar hiasan
 
 
Seorang wanita datang kepada Rasulullah S.A.W. Ia menyerahkan kain yang ditenunnya sendiri dan diserahkan kepada Nabi S.A.W sebagai rasa cintanya kepada Rasul. Dengan senang hati rasulullah menerima pemberian itu dan memakainya. Dengan memakai kain pemberian wanita itu, Nai keluar menemui sahabatnya. Salah seorang daripada sahabat melihat begitu indahnya kain yang dipakai Nabi, lau berkata, “Wahai Rasulullah, alangkah indahnya kain yang engkau pakai itu. Betapa senangnya jika aku memakainya,” ujarnya.
RM170
RM160
TAPI.........HUBUNGI ZURA SEGERA!!
 
Ingin jadi pengedar di Perak, call Zura ok..;-) “Baiklah,” jawab Nabi S.A.W ringkas.

Setelah keluar dari suatu majlis, Rasulullah S.A.W datang lagi ke tempat itu, tetapi tidak lagi menggunakan kain tenun yang baru dipakai itu. Kain pemberian wanita itu berlipat di tangannya, dan kemudian diserahkan kepada sahabat yang memujinya tadi.

“Terimalah kain ini dan pakailah,” ujar Rasululah S.A.W.

Melihat peristiwa itu, ramai sahabat yang mencela lelaki itu. Kain pemberian wanita itu sangat disenangi Nabi kerana itu dipakainya, tetapi Nabi tidak pernah menolak permintaan seseorang. “Mengapa engkau masih memintanya ?” sungut para sahabat.

Apa jawab sahabat yang meminta kain kepada Rasulullah S.A.W, “Saya minta kain itu bukan untuk saya pakai, melainkan untuk saya gunakan untuk kain kafanku.”


 sumber
Kami tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post Paling Popular Minggu Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...